Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Doček novog apostolskog nuncija u RH

Dvoje naših župljana dobilo je priliku dočekati na aerodromu novog apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgia Linguom.

Donosimo tekst župljanke Snješke koja je i sama prisustvovala dočeku.

Novi nuncij Giorgio Lingua stigao je u Hrvatsku

Naši su župljani imali čast i radost dočekati, prvi pozdraviti i razgovarati s novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiom Linguom koji je 20. rujna doputovao u Zagreb. Zahvaljujući dobroti i darovitosti, odličnom znaju talijanskog jezika, našeg velečasnog kapelana Tonija Potrebića čitava je Hrvatska mogla pročitati, čuti i vidjeti što je novi nuncij rekao u Međunarodnoj zračnoj luci „Franjo Tuđman“ gdje su ga dočekali predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK-a i hvarski biskup Petar Palić, tajnik Apostolske nuncijature u RH Janusz Stanisław Błachowiak te načelnica sektora diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Emilija Vučinić-Margeta.

Po dolasku, na pitanje, što zna o Hrvatskoj i Hrvatima, novi apostolski nuncij odgovorio je da je to vrlo zahtjevno pitanje.

“Došao sam ovdje kako bih upoznao. Jasno da je čovjek dosta pročitao o povijesti i o svetosti hrvatskog naroda tako vjernog Crkvi i tako bogate prošlosti. Većinu stvari trebam tek upoznati, dakle ovdje sam da bih prije svega naučio. Ovdje sam kao Papin predstavnik. Bit će mi zadovoljstvo ojačati veze s hrvatskim narodom koji je jedan od najbližih Rimskoj Crkvi. Mislim da ću započeti polagano otkrivati  bogatstvo, ljepote ove zemlje kojima sam se mogao diviti već silazeći iz zrakoplova.”

O tome je li u svojem radu imao prilike susretati Hrvate, nuncij Lingua je rekao:

“Imao sam tajnika Hrvata na Kubi – mons. Većeslava Tumira s kojim sam imao odličnu suradnju i koji me nastavlja skoro svakodnevno informirati o događanjima u Japanu. Bilo je jako lijepo surađivati s njime. Na Kubi sam također imao blisku suradnju s Družbom koja je potekla iz Hrvatske, s Kćerima Milosrđa s. Marije Propetog Isusa Petković. Iako su sve tri sestre koje djeluju na Kubi Paragvajke, jedna od njih djelovala je ovdje u Hrvatskoj šest godina. Na Kubi sam upoznao i jedan novi hrvatski pokret. Ne mogu se sjetiti njihovog imena, ali rade mnogo s mladima animirajući ih. Upoznao sam te mlade pune poleta. Oni rade vrlo dobro s mladima u župama.”

Kakav ga  posao očekuje u Hrvatskoj?

“Sutra ću dobiti upute od moga suradnika koji je ovdje. Zatim ću 16. listopada započeti rad s Biskupskom Konferencijom i vidjet ćemo što me očekuje.”

Nakon što su ga dočekali u zračnoj luci nadbiskup Puljić i kardinal Bozanić podijelili su svoja očekivanja od novog nuncija Giorgia Linguae.

“Obično od nuncija očekujemo zaista da bude s nama, da nas prati, kao što je i do sada bilo, u svim situacijama kad su nunciji bili kod nas”, rekao je nadbiskup Puljić dodajući “i da naše želje i naše nakane isto tako prenese Svetoj Stolici. Da na neki način bude ono što jest zapravo uloga nuncija, predstavnik Svete Stolice i predstavnik države Vatikana.” nadbiskup Puljić

“S novim nuncijem započinje jedno novo razdoblje jer svaka osoba donese nešto specifično, svoje, a nuncij je onaj koji povezuje nas sa Svetim Ocem i Svetom Stolicom, što je za nas veoma važno.” Kardinal Bozanić

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 22. srpnja.

Snježana Kirinić Grubić

Foto: Marija Kirinić