Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Sveta misa i blagoslov Križnog dreva – kapelice u Kurilovcu

U subotu, 9. studenog, na blagdan Posvete Lateranske bazilike – majke i glave svih crkava Rima i svijeta, u Kurilovcu je nakon svete mise u 11 sati župnik velikogoričke župe Navještenja BDM vlč. Norbert Ivan Koprivec blagoslovio obnovljeno Križno drvo – kapelicu. Okupljene vjernike Bog je nagradio lijepim vremenom pa je tijekom mise, koja je slavljena ispred ovog poklonca, svojevrsne ‘Kurilovečke katedrale’, na kratko zasjalo i sunce.
U propovijedi je župnik Koprivec naglasio kako je ovo križno drvo – kapelica, mjesto molitve i znak naše vjere u Isusa Krista, lijepa ovako obnovljena, baš kao što je lijepa i naša župna crkva, ali još ljepša treba biti naša nutrina koju ne smijemo zaboraviti redovito čistiti u svetoj ispovijedi.
U misi smo molili za sve žive i pokojne iz Kurilovca i cijele župe Navještenja Blažene Djevice Marije. Pjesmom je slavlje uzveličao župni zbor.
Urešena Kurilovečka ljepotica zasjala je u novom ruhu za koje se pobrinuo župljanin Jura Suša.  Nakon mise sve okupljene vjernike počastile su domaćice ovog velikogoričkog kvarta finim ukusnim kolačima a domaćini pićem. Kapelica ima na pročelju križ, a tu su i kipovi Djevice Marije sprijeda te svetog Josipa i svetog Antuna sa strana. Znakovit je i natpis na kapelici koja je bila jedno od mjesta okupljanja i molitava vjernika za mir i slobodnu Domovinu u vrijeme Domovinskog rata. Natpis je postavljen s prednje strane, poput kućanskog broja, i na njemu su napisane riječi: ‘Božansko Srce Isusovo čuvaj nam vjeru”.     Snježana Kirinić Grubić