Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Izlet i duhovna obnova naših ministranata

Tekst preuzet sa stranice ika.hkm.hr

Ministranti Župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice od 20. do 22. veljače bili su na izletu i duhovnoj obnovi u Međimurju u pratnji župnika preč. Norberta Ivana Koprivca, župnog vikara vlč. Antonia Kovačića i đakona vlč. Petra Tisaja.

Putovanje je započelo u ponedjeljak 20. veljače molitvom i polaskom ispred pastoralnog centra „Nazaret“ u Velikoj Gorici. Prvo odredište bila je Župa sv. Petra i Pavla u Mačkovcu, gdje su ministranti bili smješteni, a dočekao ih je domaći župnik preč. Anđelko Košćak. Nakon slobodnog vremena i ručka, ministranti su otišli do župne crkve sv. Petra i Pavla, gdje ih je župnik Košćak upoznao sa Župom i njenom poviješću. Potom je đakon Tisaj održao nagovor o ministrantskoj službi te su ministranti obnovili svoja obećanja i molili krunicu Božjega milosrđa. Vrijeme do mise prepušteno je ministrantima za druženje, igru i odmor. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio je vlč. Kovačić te su ministranti imali priliku upoznati se i s tamošnjom župnom zajednicom. Prvi dan putovanja zaključen je zajedničkom večerom i druženjem u župnom dvoru.

Sutradan su, nakon doručka u župnom dvoru, krenuli u obilazak međimurskog kraja. Prvo je odredište bila Župa sv. Marka evanđelista u Selnici, rodna župa župnika Koprivca, gdje je ministrantima dobrodošlicu zaželio župnik vlč. Mario Križanac te im je pokazao župnu crkvu. Uslijedilo je upoznavanje i druženje s tamošnjim ministrantima. Iz Selnice su krenuli prema Sv. Martinu na Muri u mjesto Žabnik. Ondje su upoznali život i običaje međimurskog mlinara te se provozali skelom na rijeci Muri. Iz Žabnika su krenuli prema Čakovcu, gdje su imali ručak te prošetali centrom grada. Vidjeli su franjevačku župnu crkvu sv. Nikole te dvorac Zrinskih. Nakon Čakovca su ministranti došli Šenkovec, gdje ih je dočekao tamošnji župnik vlč. Toni Štefan, nekadašnji đakon u Velikoj Gorici, koji ih je upoznao s poviješću Župe sv. Jelene. Večernju misu u župnoj crkvi sv. Jelene predvodio je župnik Koprivec. Poslije mise bilo je druženje s domaćim župljanima i ministrantima. Povratkom u Mačkovec, večerom i druženjem zaključen je drugi dan putovanja.

Na Pepelnicu su ministranti imali zajedničku molitvu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu te su krenuli prema Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Ondje ih je dočekao župnik vlč. Kristijan Stojko i pokazao im dvorsku kapelu Predragocjene Krvi Kristove, gdje se dogodilo euharistijsko čudo, te župnu crkvu Presvetog Trojstva. U župnoj crkvi je vlč. Kovačić predvodio misno slavlje uz obred pepeljanja. Nakon mise su ministranti izmolili litanije pred relikvijarom Predragocjene Krvi Kristove te su nakon ručka krenuli prema Velikoj Gorici.

Tekst: Ljudevit Marija Jaroš, ministrant i bogoslov