Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Novokrštenici Pavao i Josip

Kršteno peto dijete u obitelji Čatalinac i četvrto u obitelji Vidalina u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici

U župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u nedjelju 26. lipnja na misnom slavlju župnik vlč. Norbert Ivan Koprivec krstio je, kao izaslanik Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije, Pavla peto dijete obitelji Marije i Marka Čatalinac i Josipa četvrto dijete obitelji Ivane i Marina Vidalina. Obje obitelji uključene su i aktivne u župnoj Zajednici obitelji.

U homiliji, obraćajući se župljanima i obiteljima novo krštenika, župnik Koprivec je istaknuo:

‘Kršćani ne bi smjeli biti navezani na stvari, vlast i osobe. To osobito vrijedi za širitelje Radosne vijesti. „Za slobodu nas Krist oslobodi.“ To je novi život u Kristovoj slobodi prožet i vođen Duhom Svetim koji nas potiče na život po uzoru na Isusa Krista: na ljubav, na međusobnu solidarnost i odgovornost za druge.

Krist nam je dao Duha Svetoga da po njemu živimo kako ne bi ugađali požudi tijela. Ugađanje tijelu događa se u prekomjernom jelu i piću i u prekomjernoj brizi za svoj izgled. Zarobiti nas može kult tijela: zdrava prehrana, vježbanje, i strah od bolesti i sve ostalo zbog čega o svojem tijelu vodimo premalo ili previše brige. Naše je tijelo Hram Duha Svetoga te ga moramo čuvati i voljeti ga kako priliči tako časnom boravištu.

Duh Sveti vodi Crkvu, vodi nas! On je Božja ljubav, Boži glas i snaga kako bi svatko od nas živio za druge; roditelji za svoju djecu, djeca za svoje roditelje. Isus nas poziva da širimo njegovo Kraljevstvo. On od nas traži odlučnost. To znači da u svoj slobodi srca i duše donosimo odluku za dobro, za pravi put, za Boga. Potrebna je jasnoća govora i života: da živimo u vjeri i po vjeri, unatoč i usprkos svemu: biti Kristov sa svom odlučnošću a onda biti za svoje bližnje. Tu nema mjesta izgovorima i isprikama, jer jedan je život na zemlji. Sada je naše vrijeme da odlučno i odgovorno živimo po vjeri!’

Na kraju euharistije župnik Koprivec čestitao je roditeljima na otvorenosti životu istaknuvši da je veliki dar župnoj zajednici novi život, koji su na svijet donijeli roditelji malih novokrštenika Pavla i Josipa.

Vijest i foto: Snježana Kirinić Grubić