Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Pet godina svetosti pape Ivana Pavla II.

U ovom mjesecu, 22. listopada, spomendan je Svetog Ivana Pavla II. Na taj dan, papa Franjo, prije točno pet godina, proglasio ga je svetim.

Papa Ivan Pavao II. svoj pontifikat započeo je davne 1978., na dan 16. listopada.

Donosimo nekoliko duhovnih misli pape Ivana Pavla II.

– ‘Svaka vjernost treba proći kroz najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti. Lako je biti dosljedan jedan dan, nekoliko dana. Teško je i važno biti dosljedan kroz sav život.’ 

– ‘Podsjećam vas da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što posjeduje.’ 

– ‘Poštuj život, svaki ljudski život, brani ga, voli ga i služi mu! Samo ćeš na tomu putu naći pravdu, razvitak, istinsku slobodu, mir i sreću.’ (enciklika Evangelium Vitae, 1995.) 

– ‘Nakon svega, mladi ljudi uvijek su u potrazi za ljepotom u ljubavi. Oni žele da njihova ljubav bude lijepa. I onda kada se prepuste svojim slabostima i ponašaju se skandalozno, u dubini svojih srca i dalje žele lijepe i čiste ljubavi. To vrijedi i za mladiće i za djevojke. U konačnici, oni znaju da im samo Bog može dati istinsku ljubav. Kao rezultat toga, spremni su slijediti Krista, bez brige na napore, koje će pri tome iskusiti.’ (knjiga Prijeći prag nade, 1995.)