Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Proslavljena župna svetkovina Navještenja Blažene Djevice Marije

Večernja euharistijska slavlja trodnevne priprave predvodili su oci isusovci Zvonko Vlah i Boris Jozić, a molitvenim sudjelovanjem uključila se čitava župna zajednica. Tako se u ponedjeljak, prvog dana trodnevnice, prije mise molila krunica, u utorak Križni put, a u srijcdu je bilo cijelodnevno euharistijsko klanjanje te poslije mise orguljski koncert. Tijekom sva tri dana župljani su imali priliku za svetu ispovijed.

Drugog dana trodnevnice homiliju je izrekao o. Jozić. Potaknut Isusovim riječima kojima se obraća farizejima ‘Vi ćete me tražiti, ali kamo ja odlazim vi ne možete doći’ obratio se okupljenim vjernicima s tvrdnjom kako vjeruje da su došli na ovo euharistijsko slavlje jer traže Krista. “Zašto Krista ne možemo naći? Onaj koji je u grijehu Krista ne može pronaći. Na žalost danas ljudi ne žele priznati svoje grijehe i pokajati se za njih. Svako srce bi trebalo proplakati i za najmanji grijeh jer bez toga ne možemo pronaći Krista.” 

Povezujući čitanja toga dana o. Jozić je istaknuo kako je Gospodin htio pokazati Izraelskom narodu kako bez Njega ne može. “Narod su ujedale zmije. Mojsije je stavio na stup mjedenu zmiju i svatko tko ju je pogledao bio je spašen. Pavao kaže da je Krist uzeo naše grijehe na sebe i postao za nas lijek. Zaustavimo li se pred križem u svojem domu i kažemo li ‘Mene Bog ljubi jer umire za mene i daruje mi se po Sinu jedinorođencu? Bog me toliko ljubi da mi je dao sve – sebe.’ Bog nam je dao svoju ljubav na križu a sve je započelo Marijinim ‘Da’. Ona toga nije bila svjesna ali je rakla ‘Da’ Božjoj volji. Želio bih da vam ostane u srcu – usudite se Bogu reći da u svome životu. Od trenutka Marijinog ‘Da’ Bog polako raste prema križu. Kad Bogu kažeš ‘Da’ Bog te počne pripremati da  jednog dana dođeš u nebo u vječnost. I ne boj se Bogu reći da već danas. Poput Abrahama reci ‘Da’ Bogu i ne boj se križa jer po križu dolazi prava radost. Da – neka mi bude po Tvojoj volji!”, zaključio je propovijed o. Jozić.

Posljednjeg dana trodnevnice o. Vlah je pohvalio župljane za njihovo ustrajno pješačko hodočašće svake godine Majci u Mariju Bistricu, o kojem je slušao dok je bio na službi u Dubrovniku i Rijeci, te ih pozvao da i dalje nastave hoditi s Gospodinom. 

Na dan župne svetkovine, središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je vlč. Duje Kurtović, domaći sin, u koncelebraciji sa svećenicima Velikogoričko-odranskog dekanata. 

Foto: Snježana Kirinić Grubić

Tekst: Snježana Kirinić Grubić