Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Oratorij u “Nazaretu”

Oratorij za djecu od 4. do 7. razreda održan je u župnom Pastoralnom centru „Nazaret“ u subotu 14. svibnja 2022. Na oratoriju je sudjelovalo četrdesetero djece, među kojima i djeca iz Doma svetog Josipa u Hrvatskom Leskovcu kojeg vode sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusovog. 

Oratorij je započeo molitvom u samostanu Družbe sestara Kraljice svijeta, sestara iz naše župe kojima pripadaju s. Matija i s. Katarina. Poglavarica reda sestra Lucija ispričala je kako žive redovnice u njihovoj Družbi i posvjedočila o svojem redovničkom pozivu. Nakon druženja u samostanu, oratorij se preselio u susjedstvo, u pastoralni centar „Nazaret“ u kojem je vjeroučiteljica Nataša održala kratku katehezu o uskrslom Isusu i učenicima koji su ga susreli na putu u Emaus.

Kako sve ne bi ostalo samo na riječima, animatori su s djecom na kreativnoj radionici izradili privjesak s čudotvornom medaljicom i nizom od deset perlica koje se koriste za označavanje dobrih djela koje učinimo u danu.

U drugom djelu oratorija djecu su putovala u Emaus. Hodeći od postaje do postaje susretali su starozavjetne likove koje su uprizorili animatori. Kako je Isus učenicima tumačio pisma na putu u Emaus, tako je na svakoj postaji djeci pojašnjena poveznica između starog i novog zavjeta. Uz to, na svakoj su postaji animatori s djecom odigrali igru i podijelili prikladne ukrase za ranije napravljene privjeske.

Mali sudionici ponijeli su tako s oratorija, osim radosti i novih prijateljstava, i privjesak s uspomenom na Adama i Evu, Nou, Abrahama, Mojsija i kralja Davida.Na kraju oratorija župnik Norbert Ivan blagoslovio je privjeske i pristiglu okrepu te su djeca i animatori, poput učenika u Emausu, blagovanjem završili  oratorij.