Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

U župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici završen ekumenski hod crkvama Zagrebačke nadbiskupije

Euharistijskim slavljem u subotu 25. siječnja u 18.30 u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici završio je ekumenski hod crkvama Zagrebačke nadbiskupije u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana koja se ove godine održavala pod geslom „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10).

Euharistiju je predslavio vlč. Robert Šreter, član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem. U homiliji, temeljeći je na svetopisamskim čitanjima blagdana obraćenja svetog Pavla, vlč. Šreter je naglasio kako ljudski gledano nije moguće da se razjedinjene kršćanske crkve više ikad ujedine. No, Bogu je moguće ono što nama izgleda nemogućim. Bog je to pokazao i na primjeru svetog Pavla koji je od progonitelja kršćana, nakon što je susreo Gospodina, postao gorljivim navjestiteljem evanđelja. Zato je dužnost svih nas moliti na tu nakanu. To jedinstvo kršćana ne znači da će svi kršćani služiti misu na jednak način, da će svećenici nositi jednako misno ruho već, jer imamo bogatu tradiciju istoka i zapada, trebamo naučiti cijeniti jedni druge.

“Zato ako živite s nekim od svojih susjeda, tko je drugačiji kršćanin nego što smo mi katolici, nemojte ga gledati s prezirom, s omalovažavanjem, nemojte ga podcjenjivati. Pokušajte upoznati njegovu tradiciju, što i kako on to živi,  pokušajte ga upoznati sa svojim katoličkim poimanjem života. Na to nas poziva Krist Gospodin. I ako želimo biti vjerni svome Učitelju onda se mi kršćani ne možemo i ne smijemo drugačije ponašati. Budimo ono što jesmo, nemojmo se nikada odricati svoga. Ja, da bih mogao cijeniti drugoga i njegovu tradiciju i obićaje,  prvo moram poznavati i voljeti svoje. Budimo ono što jesmo ali budimo to na način kako to od nas očekuje i traži Krist Gospodin. A svi mi kršćani, i jedni i drugi i treći, moramo biti spremni na obraćenje. Odreći se ljudske ograničenosti, ljudskih gluposti, grijeha da bismo mogli iskreno i istinski služiti Bogu. Jer ono što nam je zajedničko puno je veće od onoga što nas dijeli, a to je vjera. Od nas se očekuje da vjeru živimo svakodnevno. Molimo zato da svi mi kršćani, ponovno budemo zajedno okupljeni oko našeg učitelja ispovjedajući Trojedinoga Boga i svjedočeći ovom svijetu neizmjernu Božju ljubav” zaključio je svoju propovijed vlč. Šreter.

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić