Navještenje

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije

Zaziv Duha Svetoga za naše školarce

Zaziv Duha Svetoga na početku školske i vjeronaučne godine u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici

U velikogoričkoj župi Navještenja Blažene Djevice Marije u srijedu 18. rujna vjeroučenici osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, te srednjih škola (Ekonomska, Gimnazija i Strukovna) njihovi roditelji, ravnatelji, učitelji, profesori i vjeroučitelji na misi u 19:30 sati zamolili su Gospodina da pošalje Duha Svetog da ih prosvjetljuje i vodi da napreduju u vjeri i poznavanju radosne vijesti u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini. U ulaznoj procesiji na oltar su prinijeli simbole obiteljskog, vjeronaučnog i školskog života: Bibliju po kojoj nam Gospodin upućuje svoju riječ i tako nas odgaja, poučava i vodi kroz život, udžbenike kako bi trudom i radom po njima rasli u znanju i mudrosti i smjelo otvarali nove stranice svoga života, školsku torbu i u njoj njihovu želju za znanjem, sve brige i zadatke koji ih očekuju i na kraju loptu i s njom njihov polet i razigranost uz molitvu da ih Gospodin po svojem Duhu nauči pravilnom korištenju darovanog im vremena. U molitvi vjernika učenici, učitelji i roditelji molili su da svi učenici, veliki i mali, budu spremni ušima, očima i srcem prihvaćati prave vrednote koje škola nudi kroz odgoj i obrazovanje; za strpljivost i dobrotu učitelja i vjeroučitelja da otvore svoj razum i srce Duhu Svetome kako bi ispravno razumjeli i s ljubavlju poučavali povjerene im učenike; za zdravlje, posao i mir u srcu roditelja da budu radosni odgojitelji povjerene im djece ispunjeni povjerenjem, strpljivošću i ljubavlju.

U propovijedi je župnik Norbert Ivan Koprivec istaknuo kako na početku još jedne školske godine dolazimo u Crkvu. “Za nas je prvi učitelj Isus Krist. U njemu svaki odgojitelj nalazi uzor. Isus je u Jeruzalemskom hramu zadivio učitelje svojim slušanjem i pitanjima. Idemo u školu da steknemo znanje ali i da naučimo slušati. Danas nas Isus u evanđelju uči kako moliti i razmišljati o onome što molimo da ne bismo mrmljali kao pogani. Molitva Oče naš ima samo pedeset i dvije riječi. Svaki dan možemo je moliti i razmišljati. Na početku ove molitve je Bog, molimo za dolazak Kraljevstva Božjeg i njegovu volju. Drugi dio ove molitve sadrži četiri dijela u kojima molimo za naše potrebe. Svaki naš rad započnimo s Bogom. Tako započinjemo i novu školsku godinu. Molimo Boga da možemo dobro vršiti svoje poslanje. Na prvo mjesto u životu stavimo Boga i tada će naš rad i učenje biti blagoslovljeno. Uključimo sve one koji večeras nisu s nama u naše molitve i to nas uči Isus u molitvi Oče naš. Molimo Gospodine da se svaka naša radnja s tobom započne i započeta s tobom dovrši”, zaključio je propovijed župnik Koprivec.

Molitvu vjernika i prikazne darove ove su godine pripremili vjeroučenici OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića pod vodstvom vjeroučiteljica Ivane Zec i Ružice Brnada.

Snježana Kirinić Grubić